top of page

Yksityistalo

Kulttuurihistoriallisesti arvokkaassa ympäristössä sijaitsevan omakotitalon suunnittelun lähtökohtana on ollut toteuttaa alueelle soveltuva villa-tyyppinen moderni ja arkkitehtonisesti korkeatasoinen rakennus, joka sopeutuu ympäröivään historialliseen rakennuskantaan ja toisaalta taas tulkitsee sitä uudella tavalla. Alueen kaavan mukaan uuden rakennuskannan tulee olla alisteinen alueella sijaitsevalle rakennushistoriallisesti arvokkaalle huvilarakennukselle. 

Rakennuksen arkkitehtuurin lähtökohtana on kansallisromantiikan leikkisyys ja toisaalta aikakaudelle tyypilliset rakennustavat: massiivipuurakentaminen, luonnonmateriaalit ja painovoimainen ilmanvaihto. Rakennuksessa on tuulettuva luonnonkivirakenteinen sokkeli, jonka alle sijoittuu osittain kylmää varastotilaa. Rakennus on clt-rakenteinen ja ilmanvaihto toteutetaan puhallintehosteisella painovoimaisella ilmanvaihdolla. Rakennuksen julkisivut ovat pellavaöljymaalilla vaaleaksi maalattua pystylaudoitusta, jonka leveys muuttuu kerrosten välissä. Katto kattolyhtyineen on sinkittyä peltiä. Luonnonmateriaalipaletti jatkuu sisätiloissa, jossa on puusepän tekemiä puuhuonekaluja ja puuikkunat. 

 

Omakotitalo on L-mallinen ja kaksikerroksinen. Sen sisältä avautuu monipuolisia näkymiä ympäröivään maisemaan. Ilmeikkyyttä rakennukseen tuovat eri suuntiin avautuvat kattolyhdyt ja korkeat ikkunat. Rakennuksen muodon ansiosta taitekohtaan syntyy luonteva hieman yksityisempi saapumispiha ja oleskeluterassi. Alakerrassa sijaitsee eteis- ja kodinhoitotilat, sekä yhteiset oleskelu- ja ruokailutilat. Yläkerrassa sijaitsee makuuhuoneet ja peseytymistilat. Rakennuksen pohjoisosassa sijaitsee kylmä autokatos, jonka päälle sijoittuu yläkerran terassi. 

235 m²

Kauniainen

2022

Työryhmä: Julia Hertell, Jenni Hölttä, Johanna Brummer ja Jenny Jolkkonen

 

Valokuvat: Marc Goodwin / Archmospheres

© 2024 Mer Arkkitehdit Oy
bottom of page