top of page

Private house

The design of a private house in a culturally and historically rated area started with the premise of planning a modern building architecturally of a high standard that references historical villa architecture in a new way and fits into the surrounding historical milieu. An important aspect that influenced the design was the area plan stating that all new buildings should be subordinate to a historically valuable villa in the area. 

The concept derives on the one hand from the playfulness of the national romantic style and on the other hand the building methods of the same era: massive wood construction, natural materials, and natural ventilation. The plinth of the building is constructed of a natural stone crawl space foundation, under which is located some cold storage space. The building is constructed of clt-elements and has an assisted natural ventilation system. The facades are clad in timber panelling varying in width and painted in a light shade with linseed oil paint. The roof with its pointy ceiling lanterns is clad in galvanized sheet metal, as are the roofs of old traditional villas. The natural material palette continues in the interior spaces with bespoke wooden furniture and wooden windows.

The building has two stories and an L-shaped plan. Varied beautiful views to the surrounding scenery open from the interiors of the house. The pointy ceiling lanterns with tall windows facing multiple directions create character to the building. The L-shaped plan creates a natural nook for a more private backyard and terrace. The entrance, housekeeping, and the common spaces such as the living room and dining room are located on the ground floor. Bedrooms and bathrooms are located on the first floor. In the northern end of the house is a cold carport on top of which is a terrace that can be accessed from the bedroom floor. 

235 m²

Helsinki metropolitan area, Finland

2022

Team members: Julia Hertell, Jenni Hölttä, Johanna Brummer and Jenny Jolkkonen

 

Photos: Marc Goodwin / Archmospheres

© 2024 Mer Architects Oy
bottom of page